kennisbank
door Perfect Tech-recensent
Bijgewerkt 1 jaar geleden
Wie houdt er niet van een efficiënt computersysteem dat de prestaties en beveiliging verbetert? Het updaten van het BIOS op het moederbord kan de klus klaren. U verbetert de efficiëntie door het basisinvoer- en uitvoersysteem van de computer te updaten. De onderstaande stappen leggen het proces uit en helpen u het snel af te ronden. Dit activeert ook andere componenten die aanwezig zijn op het moederbord en blaast leven in het systeem.
Een moederbord brengt alles samen in het computersysteem. De BIOS-chip, of het Basic Input and Output System, is aanwezig op het moederbord. Het blaast leven in het systeem en biedt geweldige beveiliging. Deze chip wordt gebruikt voor het activeren van alle andere apparaten die uw computer vormen. De BIOS-chip werd een paar jaar geleden vervangen door de UEFI.
De Unified Extensible Firmware Interface, of UEFI, wordt nu gebruikt met de BIOS-chip. U zult merken dat elk moederbord een UEFI of BIOS heeft. Deze traditionele chip moet af en toe worden bijgewerkt om de prestaties van het systeem te verbeteren. Zoals gezegd, de BIOS-chip werkt als een basis in het systeem, dus het is belangrijk om deze up-to-date te houden.
Huidige BIOS-versie
De eerste stap voor het updaten van het BIOS is het vinden of identificeren van de huidige versie van het BIOS op een moederbord. Dit kan eenvoudig worden gevonden als u uw computer opnieuw opstart en de F2- of F8-toets ingedrukt houdt, afhankelijk van uw systeem. U kunt ook op de toetsen Key en R drukken en “MS Info” typen om de details over het BIOS van de computer of laptop te krijgen.
De versie van het BIOS kan worden bekeken en een nieuwe update kan worden gedownload. Het is belangrijk om de versie die wordt gebruikt te vergelijken met de nieuwe BIOS-versie die beschikbaar is voor het systeem. U kunt eenvoudig een nieuwe update vinden; als dat niet het geval is, vraag dan de hardwareleverancier om hulp. De laatste optie is om een USB-stick voor dit proces te gebruiken.
UEFI-methode
Nadat u de nieuwe BIOS-versie hebt ontvangen, plaatst u deze op de USB-stick. U kunt deze verkrijgen via de website van de fabrikant of de hardwareleverancier. Sluit de USB-stick nu aan op uw laptop of computer. Start het systeem opnieuw op terwijl de stick is geplaatst.
Herhaal dezelfde stap die wordt gebruikt voor het identificeren van de BIOS-versie. U zult nu zien dat UEFI – BIOS in het systeem moet worden ingevoerd. Er wordt een handleiding gegeven voor het gebruik van de knoppen om het UEFI BIOS in te voeren, omdat elk moederbord een ander ontwerp heeft.
Door de stapsgewijze instructies te volgen, wordt het voor u gemakkelijker om de vereiste gegevens in te voeren. U kunt ook opstarten in het UEFI-configuratiescherm, maar deze functie is mogelijk niet op alle moederborden aanwezig. De ingebouwde update kan heel eenvoudig zijn, maar is onmogelijk om in alle systemen te hebben.
BIOS-bestand vinden
Nu kunt u op de officiële website klikken en de ondersteuningspagina van het moederbord openen. De BIOS-update is te vinden in de downloadsectie of ondersteuningspagina. U kunt het bestand rechtstreeks downloaden als het niet beschikbaar is in de specifieke sectie. Start het bestand in het systeem om de prestaties en efficiëntie te verbeteren.
Voer het bijgewerkte BIOS-bestand uit
Start samen met de update de UEFI-tool, zodat er niets misgaat bij het gebruik van de bijgewerkte BIOS op het moederbord. Dezezelfde UEFI-tool kan u helpen bij het selecteren van de firmware-image die u op de USB-stick wilt opslaan. Het opslaan kan een paar minuten duren, maar is belangrijk voor uw computersysteem. Zorg ervoor dat u uw computer niet uitschakelt tijdens dit proces.
Nadat het proces is voltooid, wordt het BIOS bijgewerkt en is het klaar om te rocken. Sommige hardwarefabrikanten bieden de UEFI-chip voor Windows. Deze methode wordt echter niet door de meeste professionals gewaardeerd en gebruikt, maar het kan handig zijn. De hierboven genoemde stappen werken goed voor het updaten van het BIOS op een moederbord.
Het updaten van het BIOS heeft dus talloze voordelen, maar er kunnen ook risico’s aan kleven. Hoewel deze risico’s of nadelen niet worden geïdentificeerd, bestaan ze wel. Het wordt afgeraden om het BIOS op het moederbord van uw systeem te updaten, tenzij er een geldige reden is. Het proces zal de CPU sneller laten werken en de prestaties verbeteren.
Conclusie
Een kort artikel met alle relevante informatie over het updaten van het BIOS op een moederbord is voor uw hulp. U kunt het BIOS updaten om de algehele efficiëntie van het systeem te verbeteren. Dit helpt ook met de beveiliging en activeert andere eenheden die aanwezig zijn op het moederbord. De bovenstaande stappen kunnen worden gevolgd als u het BIOS handmatig wilt updaten. Ik hoop dat het artikel u helpt uw prestaties te verbeteren nadat u van plan bent het BIOS te updaten.
Veelgestelde vragen:
Hoe kan ik het BIOS van mijn moederbord handmatig updaten?
U kunt de BIOS op een moederbord handmatig updaten door een paar stappen te volgen die in het artikel worden genoemd. Hoewel dit tijdrovend kan zijn, zorgt het ervoor dat er niets misgaat. De update mag niet worden uitgevoerd tenzij u een geldige reden hebt.
Wordt het BIOS van moederborden automatisch geüpdatet?
Nee, moederborden kunnen niet automatisch worden geüpdatet. De hardwarefabrikanten brengen deze updates uit. Ze kunnen worden geflasht op de BIOS-chip van het moederbord.
Hoe weet ik of mijn BIOS moet worden bijgewerkt?
Wanneer u de computer opnieuw opstart, drukt u op de toetsen Key en R op het toetsenbord. Typ ‘MS Info’ zodat u de versie van het BIOS op het moederbord kunt identificeren. Vergelijk de nieuwe en oude versies en werk het BIOS dienovereenkomstig bij.
Hoe kan ik het BIOS in Windows 10 updaten?
U kunt BIOS in Windows 10 updaten door dezelfde stappen te volgen die hierboven zijn genoemd. U moet eerst de versie identificeren en zoeken naar een update. Nadat u de nieuwe en de oude versie hebt vergeleken, start u een update om de efficiëntie van uw computersysteem te verhogen.