Moederbordcompatibiliteit met RAM en grafische kaart

kennisbank

door Perfecte technologie-recensenten

Bijgewerkt 1 jaar geleden

Denkt u erover om uw pc te bouwen? Of om bepaalde onderdelen van uw desktop of laptop te vervangen? Dan moet u rekening houden met de compatibiliteit ervan met het moederbord. Moederborden kunnen doorgaans één soort RAM ondersteunen. Er zijn veel verschillende soorten RAM en moederborden.

Het is misschien geen goed idee om je RAM-sticks zomaar in het moederbord te schuiven. En als je een nieuwe grafische kaart aansluit, werkt het misschien wel, maar je brengt hem nog steeds in gevaar. Dus voordat je je pc in gevaar brengt, waarom laat je me je dan niet zien hoe je de compatibiliteit controleert voordat je deze dingen koopt?

Niet alle RAM en grafische kaarten zijn compatibel met alle soorten moederborden. Het controleren van de compatibiliteit van deze onderdelen zou dus uw prioriteit moeten zijn.

Hoe vind ik de productnaam van het moederbord?

Het eerste wat u moet doen voordat u compatibiliteit met RAM en grafische kaart vindt, is informatie over uw moederbord te verkrijgen. Als u een ingebouwd moederbord in uw desktop of laptop hebt, kunt u eenvoudig de productnaam vinden door deze paar stappen te volgen;

● Druk eerst op de Windows-toets en typ ‘systeeminformatie’ in het zoekvak.

● Open vervolgens Systeeminformatie. U krijgt dan een overzicht van uw computer en de onderdelen ervan.

● Vervolgens ziet u twee kolommen: ‘artikel’ en ‘waarde’. Zoek in de kolom ‘artikelen’ naar ‘plintfabrikant’ en ‘plintproduct’.

● Baseboard fabrikant betekent moederbord fabrikant; baseboard product is het model van uw moederbord. Combineer de twee en u krijgt de productnaam van uw moederbord.

Hoe u de productnaam van uw moederbord kunt vinden met behulp van software van derden

Als de bovenstaande methode niet voor u werkt, is er nog een andere eenvoudige manier om de productnaam van uw moederbord te vinden. Zoek naar een tool van derden die is ontworpen om uw pc-informatie te achterhalen. Er is een verscheidenheid aan gratis software beschikbaar op internet.

Zodra u de software hebt gedownload, installeert u deze en voert u deze uit op uw pc. Zoek het tabblad ‘moederbord’; daar vindt u alle informatie, inclusief de fabrikant en het model van het basisbord.

Moederbordcompatibiliteit-met-RAM-en-grafische-kaart Moederbordcompatibiliteit met RAM en grafische kaart

Hoe u de compatibiliteit van het moederbord en RAM kunt achterhalen

Nu u de productnaam van uw moederbord weet, kunt u eenvoudig de RAM-compatibiliteit ervan vinden. U kunt de officiële website van de fabrikant van uw moederbord raadplegen en daar naar uw model zoeken. Of zoek uw productnaam op Google, en het zal u naar de specificaties van uw moederbord leiden.

Nadat u de pagina van de fabrikant hebt gevonden, bekijkt u de ‘specificaties’. Daar vindt u het type RAM en de generatie, de maximale geheugencapaciteit, de frequentie van het RAM en de compatibiliteit van het ECC-geheugen.

Een andere manier om uw Ram-specificaties te achterhalen, is door een systeemcontroletool te gebruiken. Laten we de Crucial System Checking-tool als voorbeeld nemen om u door het proces te leiden.

● Open eerst crucial system checking of klik hier crucial.com/store/systemscanner.

● Selecteer vervolgens ‘Openen’ of ‘Uitvoeren’.

● Zoek vervolgens naar ‘aanbevolen updates’ of ‘update-advies’. Hier ziet u of u meer RAM moet toevoegen of het bestaande RAM moet vervangen.

● Zoek ten slotte de sectie ‘compatibel geheugen’ op. Alle RAM-modules in deze sectie werken met uw moederbord. U kunt ze dus overal kopen, noteer de specificaties.

U vindt de details van uw RAM in een specifiek formaat. (Eerst krijgt u uw GB opslagcapaciteit; daarna DDR generatie-snelheid, vormfactor). Bijvoorbeeld, 32GB DDR4-3200 SODIMM of 16GB DDR4-2666 SODIMM.

Factoren die de compatibiliteit van RAM met het moederbord bepalen

Verschillende factoren bepalen de compatibiliteit van een RAM. Het is noodzakelijk om deze factoren te begrijpen om meer informatie over uw RAM te krijgen. Hieronder staan ​​de belangrijkste kenmerken van RAM om te overwegen bij het matchen van de compatibiliteit met het moederbord.

Opslagcapaciteit

Bij het selecteren van RAM voor uw PC, moet u kijken naar de RAM-slots op uw moederbord. U kunt het vinden door er gewoon naar te kijken. U moet ook weten hoeveel RAM uw moederbord ondersteunt. System checker tools of de websites van moederbordfabrikanten kunnen u dit eenvoudig laten zien.

De hoeveelheid random access memory die u nodig hebt, hangt af van uw pc-gebruik. Als u uw pc alleen gebruikt om te browsen en niet hoeft te multitasken, dan is 8 GB voldoende. Als u echter van videobewerking, beeldbewerking of gamen houdt, dan hebt u meer opslagruimte nodig, bijvoorbeeld 16 GB of 32 GB, of zelfs meer.

DDR-generaties

Er zijn verschillende soorten RAM, zoals DDR, DDR2, DDR3 en DDR4. Deze zijn allemaal uitwisselbaar en u moet controleren welke uw moederbord ondersteunt. U kunt dit controleren op de website van de fabrikant van het moederbord of door een systeemcontroletool uit te voeren.

Deze generaties hebben verschillende aantallen pinnen en verschillende locaties van inkepingen, maar de sockets lijken erg op elkaar. Het aantal pinnen en de locatie van de inkepingen van elke generatie staat hieronder.

DDR:

De inkeping bevindt zich bijna in het midden en heeft 184 pinnen.

DDR2:

De inkeping bevindt zich bijna in het midden en heeft 244 pinnen.

DDR3:

De inkeping is aan één kant verplaatst en heeft 240 pinnen.

DDR4:

De inkeping bevindt zich bijna in het midden en heeft 288 pinnen.

Snelheid

RAM’s zijn meestal achterwaarts compatibel en snelheid zou niet de belangrijkste zorg moeten zijn bij het kopen van RAM voor uw pc. Sneller RAM werkt goed voor gaming en apps.

Het moederbord heeft meestal een limiet; probeer deze niet te overschrijden. Ongeacht hoeveel sneller RAM u in uw pc installeert, het zal nog steeds werken met het bereik van uw moederbord. Het wordt gemeten in MHz.

Interne vrijgave

Voor interne speling moet u de hoogte van uw RAM-modules controleren met de positie en grootte van de CPU-koeler. Als de hoogte van de heatsink niet genoeg is om RAM-modules vrij te maken, moet u een andere CPU-koeler of een kortere RAM kiezen.

Vormfactor

De form factor is afhankelijk van het type van uw PC. Als u een laptop hebt, hebt u small outline dual in-line memory module (SO-DIMM) RAM nodig; als u een desktop hebt, hebt u dual in-line module (DIMM) RAM nodig. SO-DIMM’s zijn korter dan DIMM’s en nemen minder ruimte in beslag.

Compatibiliteit van moederbord en grafische kaart

Er is geen harde en snelle regel om de compatibiliteit van uw moederbord met uw grafische kaart te controleren. U moet kijken naar uw vereisten en de beschikbare bronnen om de beste grafische kaart voor uw moederbord te vinden.

Het eerste waar u naar moet kijken zijn de PCI Express x16-slots. Deze slot heeft 16 links met de hoogste doorvoersnelheid en ondersteunt uitbreidingskaarten met de hoogste bandbreedtevereisten, zoals een grafische kaart. Als u de nieuwste grafische kaart hebt, moet u een PCIe x16 4.0-slot vinden dat in uw grafische kaart past.

Factoren die de compatibiliteit van grafische kaarten met moederborden bepalen

Het is het beste om verschillende factoren te overwegen bij het kiezen van een grafische kaart voor een moederbord. Laten we de factoren onderzoeken die van invloed zijn op de compatibiliteit van uw grafische kaart en moederbord.

Behuizing en moederbordformaat

De grootte-eenheid van het moederbord is ATX of ITX. ATX is het grootste moederbordformaat en ITX is het kleinste. Dus als uw moederbord ATX is, hebt u ATX-compatibele behuizingen nodig. Als uw moederbord ITX is, kunt u kiezen tussen een ITX PC-towerbehuizing en een ATX-behuizing.

U kunt de afmetingen van uw grafische kaart eenvoudig controleren op de website van de fabrikant. Controleer of de maat van uw behuizing compatibel is. Als u de maat van uw behuizing niet weet, kunt u deze als laatste redmiddel ook handmatig meten met een meetlint.

Ventilatie

Een andere zeer belangrijke factor om te overwegen is de ventilatie van uw kast. Uw grafische kaart moet voldoende ruimte hebben voor luchtstroom, net als elk ander onderdeel van uw pc. Als uw grafische kaart geen goede luchtstroom heeft, zal deze opwarmen en zal uw systeem de snelheid van uw kaart moeten verlagen om deze af te koelen.

Standaard start uw apparaat met het thermisch beperken van uw kaart en verlaagt de prestaties van de grafische kaart om CPU- en GPU-chips te beschermen tegen oververhitting.

Stroomvoorziening

De voeding heeft ook formaten variërend van grotere ATX tot kleinere ITX. Uw voeding zou ongeveer 850-1000W moeten zijn met platinum gradering voor uw nieuwste grafische kaart. U kunt zelfs tien jaar garantie krijgen op uw voedingen van goede kwaliteit die u meerdere upgradecycli mee laten gaan.

Conclusie:

Alles in ogenschouw nemend is de compatibiliteit van het moederbord met RAM en grafische kaarten erg belangrijk. Zoek de productnaam van uw moederbord op en Google het. Op deze manier kunt u eenvoudig bepalen welk random access memory (RAM) en welke grafische kaart compatibel zijn met uw moederbord.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als het RAM-geheugen sneller is dan het moederbord?

Stel dat uw RAM-module sneller is dan de limiet van het moederbord. Het zal gewoon langzamer werken op het tempo van uw moederbord. Het kan onstabiele systeemprestaties en opstartproblemen veroorzaken.

Is elk RAM-geheugen compatibel met elk moederbord?

Elke generatie RAM heeft een andere locatie van de inkeping en een ander aantal pinnen. Daarom ondersteunt elk moederbord een specifiek type RAM.

Hoe controleer ik of mijn grafische kaart compatibel is met mijn moederbord?

Meestal zijn grafische kaarten compatibel met elk moederbord als beide moederborden PCIe x16-slots hebben.

Hoeveel grafische kaarten passen er op een moederbord?

De meeste computers ondersteunen maximaal 6 grafische kaarten. De nieuwste computer van Asus ondersteunt er echter maximaal 20.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Product en Prijsvergelijker
Logo