Er is een alfabetsoep van acroniemen die betrekking hebben op de technologieën die computers en vergelijkbare apparaten aandrijven. Een acroniem dat u vast wel eens bent tegengekomen is RAM, wat staat voor random-access memory. Maar zoals Chron opmerkt in zijn artikel over RAMDe benaming random-access memory is enigszins misleidend, omdat het niet duidelijk maakt wat dit type geheugen doet en waarom het belangrijk is.
Dat roept de vraag op: wat is RAM precies?
In technisch gesprokenRAM is een systeemgeheugen dat tijdelijk alle informatie opslaat die een apparaat op dat moment nodig heeft, waardoor snelle en gemakkelijke toegang mogelijk is wanneer dat nodig is. Een goede analogie, met dank aan hetzelfde Chron-artikel, is dat RAM de werkruimte van uw apparaat is, waar het alles bewaart wat het nodig heeft in het hier en nu. Daarom kan alles wat nodig is voor een bepaalde taak gemakkelijk en onmiddellijk worden benaderd, omdat het er al is — direct beschikbaar en alleen maar wachtend om te worden gebruikt.
Overigens is RAM ook vluchtig, wat betekent dat het wordt gewist wanneer u uw apparaat uitschakelt. Dit maakt op zijn beurt de weg vrij voor nieuwe informatie die in het RAM kan worden geplaatst of “geschreven” wanneer u uw apparaat weer inschakelt. In die zin kan RAM worden vergeleken met een elektronisch whiteboard dat u kunt vullen met allerlei soorten informatie, en vervolgens kunt wissen zodra u de gegevens hebt gebruikt die u nodig hebt. Daarna kunt u het opnieuw vullen met een nieuwe batch informatie die specifiek is voor uw volgende taken.
Dus, RAM slaat informatie op de korte termijn op. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk?
RAM is belangrijk omdat het u in staat stelt om programma’s op uw apparaat uit te voeren zonder dat u hoeft te wachten voordat een bewerking is voltooid of voordat een taak is uitgevoerd. Simpel gezegd is het RAM waarmee u een nieuw tabblad kunt openen, een nieuw document kunt maken en de volgende fase van uw game in bijna realtime kunt laden. Dat komt omdat uw apparaat niet diep in zijn andere geheugensystemen hoeft te graven om toegang te krijgen tot de informatie die nodig is om genoemde taken uit te voeren. Zonder RAM zal alles wat u op uw apparaat doet — surfen op het web, documenten maken, foto’s en video’s bewerken en games spelen, om er een paar te noemen — veel langzamer zijn.
Het spreekt voor zich dat RAM van vitaal belang is. Maar hoeveel RAM heb je nou echt nodig?
Het antwoord is dat het ervan afhangt. Ten eerste hangt de hoeveelheid RAM die u nodig hebt voornamelijk af van waarvoor u uw apparaat gaat gebruiken. Een functie op waarom RAM belangrijk is door HP wijst erop dat gebruikers die alleen basale kantoortaken willen uitvoeren, zoals e-mails controleren of documenten schrijven, 2-4 GB nodig hebben, terwijl degenen die graag films streamen en video’s bekijken, 4-8 GB willen. Casual gamers en degenen die video’s of afbeeldingen bewerken, hebben daarentegen ten minste 8-16 GB nodig, terwijl competitieve gamers en professionele video-editors 16-32 GB willen. Hoe complexer de taken, hoe hoger de RAM-vereiste om optimale lag-vrije prestaties te garanderen.
Ten tweede moet u rekening houden met uw budget, hoewel het moet worden benadrukt dat de ingebouwde 8 GB RAM van veel laptops en desktops tegenwoordig voor het grootste deel voldoende zou zijn. Dat komt omdat 8 GB al een reeks applicaties aankan, waaronder casual gaming en een goed niveau van foto- en videobewerking. Maar als u een paar extra dollars kunt uitgeven voor een RAM-upgrade, streef er dan naar om zo hoog te gaan als uw portemonnee toelaat. Zoals Level Up! opmerkt in zijn lijst met RAM-gerelateerde misvattingenje kunt nooit teveel RAM hebben, want meer RAM vertaalt zich in betere algehele computerprestaties. En dan hebben we het nog niet eens over de waarschijnlijkheid dat je in de toekomst meer van je apparaat nodig zult hebben, aangezien je van eenvoudige kantoortaken overstapt op complexere taken, zoals digitale bewerking en gaming.